Nederland en Duitsland gaan samen in de Noordzee boren naar een nieuw gasveld. Hiervoor heeft staatssecretaris Vijlbrief vandaag het Nederlandse deel van de vergunningen afgegeven. Deze vergunningen zijn vanaf 3 juni 2022 online in te zien en ook fysiek op Schiermonnikoog en Borkum.
Duitsland is momenteel hard aan het werk om een versnelde procedure af te werken naar de vereiste vergunningen. De Duitse deelstaat Nedersaksen besloot een jaar geleden om geen vergunningen af te geven. De oorlog in Oekraïne heeft ertoe geleid dat er nu een andere afweging wordt gemaakt.
Het productieplatform komt in de Noordzee, ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum te liggen. Om het gas naar het land te vervoeren, wordt er een pijpleiding aangelegd. Er wordt tevens een kabel naar het Duitse windpark in de omgeving gemaakt voor de elektriciteitsvoorzieningen op het platform. De verwachting is dat het eerste gas eind 2024 geproduceerd kan worden.
De milieueffecten zijn in uitgebreid in kaart gebracht. Uit deze rapportage blijkt dat er aan alle vereiste voorwaarden wordt voldaan. De bevolking van Schiermonnikoog en de natuurorganisaties blijven toch met een bezorgde blik naar de gaswinning kijken. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele aanpassingen doorgevoerd zijn. Het productieplatform is bijvoorbeeld een stuk lager, waardoor deze minder zichtbaar is vanaf het eiland. Daarnaast wordt het platform verder van het oesterproject geplaatst, wordt de boorspoeling niet in het water geloosd en wordt het water dat bij de productie vrijkomt, extra gefilterd.
Om onze huizen te kunnen verwarmen, hebben we voldoende gas nodig. Daarom steunt het kabinet de gaswinning in de Noordzee. Dit is ook afgesproken in het Coalitieakkoord. Staatssecretaris Vijlbrief stuurt voor de zomer een brief naar de Kamer om de gaswinning van kleine velden in de Noordzee te versnellen.
Bron: Rijksoverheid.nl